En del av Sevrda Svrdsjbygden

Sevärdheter/utflyktsmål

Nysjöns fäbodar
Fäbodstugor i NyssjönNysjöns fäbodar är en av få ännu levande fäbodar i Dalarna. Här finns kor och getter.
Fäboden är vackert belägen på sluttningen mot Nysjön 5 mil norr om Falun.
Djuren buffras upp till fäboden i början av juni och lämnar den i slutet av augusti eller början av september. Produkter finns till försäljning i viss mån under juni-augusti. Kontakta Hans Olof Backlund för mer information, tfn. 070-6494135

Spjershälla
Spjershälla är det högsta berget i Falu Kommun. Numera finns det ett utkikstorn och en slogbod där för besökarna.
Uppe ifrån berget är det en milsvid utsikt, helt klart sevärd. Och om du tittar riktigt noga på sidan västsidan av hällen som tornet står på så finner du en fäboristning. Ristningen säger A J S 1864 och sedan är det ett antagligen ett bomärke. Antagligen så var det en fäbokulla som var ute i skogen och vallade djuren en dag 1864. Och de satte sig ner för att vila, så medans korna låg och vilade så ristade hon in sitt namn i hällen.
För att komma till Spjershälla enklast så tar du vägen mellan Linghed och Svärdsjö. Från Svärdsjö tar du vägen till höger efter kyrkan, över bron. Från Linghed så åker du rakt på, ej ner över ån. Sedan står det en skylt med Nysjön och Spjersbodarna efter några Km. Efter ca 10-15 km så kommer du till Spjersbodarna, den fäboden åker du igenom, efter fäboden kommer du till en Y-korsning, där tar du till vänster, mot Nysjö fäbodar. Efter ytterligare ca 2-3 km kommer du till Gryfsvägen som går till vänster, det står det också en skylt med Spjershälla. Där ska du svänga in, sedan är det bara att följa skyltarna så kommer du till parkeringen. För att komma upp till toppen får du sedan använda fötterna i ca 1 km. Men det är det klart värt.

För mer information se Naturkartan här

Strömmen

I Lingheds bydel Strömmen finns en damm med vattenkraftverk och en sluss.

Hjälpberget– Från Strömmen kan man ta en stig upp på Hjälpberget och se Linghed uppifrån.

Svärdsjöbygden Linghed Lumsheden Svartnäs Svärdsjö Toftbyn Vintjärn
Meny